Deze essaybundel verzamelt de scherpzinnige inzichten van de Franse filosofe Simone Weil over arbeid en sociale rechtvaardigheid, geschreven tijdens haar ervaringen in vakbonds- en fabriekswerk.
Over arbeid verzamelt de scherpzinnige inzichten van de Franse filosofe Simone Weil over arbeid en sociale rechtvaardigheid. Geschreven tijdens haar ervaringen in vakbonds- en fabriekswerk, belichten deze essays de strijd van de mens binnen een wereld gedomineerd door efficiëntie en snelheid. Haar reflecties vragen om een heroverweging van de relatie tussen arbeid, het sociaal mechanisme en de vrije wil.
Weil stelt kritische vragen over de idealen van de Franse Revolutie — vrijheid, gelijkheid, solidariteit — en hun betekenis in moderne arbeidsomstandigheden. Ze onderzoekt de relatie tussen arbeid, het sociale systeem en de vrije wil, en biedt een uniek christelijk perspectief op de beperkingen van rationeel denken.
Deze bundel nodigt uit tot reflectie op de morele en sociale uitdagingen van arbeid, en blijft relevant voor hedendaagse discussies over rechtvaardigheid en menselijkheid.
Uitdagende essaybundel
die uitnodigt tot een hedendaagse discussie
over rechtvaardigheid en menselijkheid
Wie zij was
Simone Weil ( geboren in Parijs in 1909 en gestorven in Kent -Engeland- in 1943) was een Frans-Joodse filosofe en politiek activiste. Ze studeerde in Parijs filosofie bij Alain. Ze was een socialiste die streed voor rechtvaardigheid. In de oorlog vertrok zij aanvankelijk naar New York en later naar Engeland. Ze was ook een mystica die stelde dat God nadat Hij de wereld geschapen had, zich had teruggetrokken. De mens is nu zelf aan zet en verantwoordelijk. God regeert de wereld door natuurlijke krachten maar de mens kan zich openstellen voor Gods bovennatuurlijke krachten een aanwezigheid. Ze stelde dat elke ware vriendschap loopt via Christus (bron: Wikipedia)
Het boek is bestelbaar bij:
https://epo.be/shop/over-arbeid/
Van Simone Weil (1909-1943) verschenen eerder bij uitgeverij IJzer: 'Verworteling, Waar strijden wij voor?' en 'Over oorlog'. Van de hand van vertaler Jan Mulock Houwer verscheen Simone Weil – 'Wat zij nalaat voor een seculiere wereld'.