De achterflap vermeldt:
In dit boek beschrijft hij hoe het de vele lokale partijen, die door hun overwinningen zitting namen in het bestuur van hun gemeente, is vergaan. Met als grote vraag: is het ze gelukt om te doen wat ze beloofden: een democratische omwenteling, door niet vóór maar samen met de burgers van hun gemeente vorm te geven aan het lokale bestuur?
Euser constateert op grond van gesprekken met tientallen lokale bestuurders dat het wel degelijk kan. Volgens hem is er geen enkele reden om burgers op te roepen om méér te participeren: dat doen ze namelijk al, zelfs politiek. Het enige wat nog ontbreekt is dat lokale partijen nu ook invloed verwerven op provinciaal en landelijk niveau.
Bert Euser (1948) is ondernemer en sinds 1982 gemeenteraadslid, oud-wethouder en oud- regiobestuurder. Hij is medeoprichter en voorzitter van Nederland Lokaal. Hij heeft verschillende publicaties en columns over lokale partijen op zijn naam staan. www.nederlandlokaal.nl
Lokaal is een blijver
Bert Euser is ondernemer en medeoprichter van Nederland Lokaal. In dit boek laat hij zien dat er behoefte is aan lokale partijen die dicht bij de burger staan. Deze partijen gaan niet ten gronde zoals veel critici destijds meenden. Het overzicht achterin het boek laat zien dat lokale partijen stabiel zijn en dat hun opmars doorgaat. Lokale partijen worden vaak bestuurd door ondernemers net als Euser die weten wat er speelt onder de bevolking en die dat ook om kunnen zetten in een politieke visie die er toe doet. Zij weten hoe ze moeten organiseren en communiceren.
Verdere doorbraak
Een nieuwe vraag doemt op na het succes van de lokale partijen: Zullen dit soort partijen ook provinciaal en landelijk doorbreken of hun invloed kunnen uitoefenen? Het boek laat zien dat door de schaalvergroting van gemeenten, de burger uit het zicht is geraakt. Had vroeger bij elk dorp een burgermeester en een raadshuis met raadsheren. Tegenwoordig worden dit soort dorpen verbonden met andere dorp die weer bestuurd worden vanuit een groot dorp of kleine stad. Dan is het te begrijpen dat de lokale bevolking uit het zicht raakt. Lokale partijen spelen op deze door de politiek zelf gecreëerde behoefte in maar of ze ook landelijk doorbreken is een andere vraag. In elk geval oefenen zij invloed uit op de grote partijen die genoodzaakt worden de burger weer serieus te nemen.